Pagina's

8 apr 2015

Dé ultieme tips en tricks om je tentamens te overleven


Lucky bastards! Het is weer de tijd van schoolstress, tentamens en verschrikkelijke deadlines. Ook ik bevind me op dit moment zo'n twintig uur per dag met mijn neus in de boeken en heb zeer weinig tijd voor een sociaal leven. Toch heb ik dé ultieme tips om je tentamens te overleven en ja, het werkt écht! Zie jij het ook even niet meer zitten en kun je wel een motivatieboost gebruiken? Kijk mee!

Een schema maken
Ik hoor het jullie gewoon denken: heb je haar weer met lijstjes en to-do lists.. Maar écht, het werkt! Wanneer je op Wunderlist een to-do list maakt, kun je het ook meteen afvinken wanneer je het daadwerkelijk gedaan hebt. Komt daar ook nog eens bij kijken dat het geluidje héél motiverend werkt en je als een razende al je taken afwerkt. Zelf maak ik voor tentamenweken een schema wanneer ga leren en voor welk vak. Het is helaas niet zo dat ik me hier altijd aan houd, maar het geeft toch best veel rust als ik zie dat ik bijvoorbeeld nog dik twee weken voor een tentamen heb. Dat gaat goed komen!

Neem voldoende pauze
Yes please! Na een klein uurtje die hard leren kun je mij in ieder geval opvegen. Het is sowieso al een wonder dat ik 60 minuten lang geen telefoon of social media aangeraakt heb en om van mijn afkickverschijnselen af te komen moet ik toch écht even een kijkje nemen.. Helemaal niet erg, het is namelijk zelfs bewezen dat je met af en toe een pauze véél meer informatie opslaat. Goed excuus om er af en toe even tussen uit te piepen :-)

Sporten!
No excuses anymore, sporten is juist ontzettend goed tijdens de stress rondom deadlines en tentamens. Ik moet eerlijk bekennen dat ik sporten ook het eerste van mijn lijstje schrap wanneer mijn to-do list zelfs al meer dan vijf punten bevat, maar eigenlijk is dit helemaal nergens voor nodig. Tijdens het sporten kun je je hoofd juist even leeg maken en na de workout heb je zo'n euforisch gevoel dat je er hoogstwaarschijnlijk echt geen spijt van zal krijgen. Kun je met een frisse blik weer terug in je studieboeken!

Op tijd naar bed
Natuurlijk spreekt dit voor zich, maar het is oh zo verleidelijk om rond een uur of elf tóch nog die spannende film aan te zetten of een blogje te gaan typen. (En ja, hier maak ik me op dit moment ook schuldig aan). Gevolg: om één uur ben je nog steeds klaar wakker en zit je al in een halve depressie omdat je weet dat de wekker over zes uur weer gaat, shit! Wat helpt voor een goede concentratie is in ieder geval genoeg slaap en wist je dat de uren voor middernacht dubbel tellen? Je kunt dus beter vroeg naar bed gaan en wat eerder opstaan om je aantekeningen nog een keer door te lezen. Neem je werk niet mee naar bed maar zorg dat dit echt een rustplekje wordt!

Zo gezond mogelijk eten
Eet zo min mogelijk suiker en zo veel mogelijk groente en fruit. Klink makkelijk, maar blijkt in realiteit toch een heel stuk moeilijker.. Je probeert jezelf tevergeefs te concentreren, maar je kunt alléén maar denken aan die chocoladerepen die in de kast liggen.. Of die mega zak chips die je expres nog verstopt hebt.. 

Beloof jezelf iets leuks voor na de tentamens
Hard work pays off en je mag jezelf écht wel iets leuks gunnen na al die dagen met je neus in de boeken, zonder sociaal leven. Zelf vind ik het altijd heel motiverend om bijvoorbeeld een dagje weg te plannen of juist een leuk paar schoenen uit te zoeken. Wanneer ik een herkansing heb, baal ik trouwens écht heel erg. Geen beloning zonder dat alles voldoende is! Je bent een perfectionist of je bent het niet.. 

Inmiddels heb ik het eerste tentamen achter de rug, wat gelukkig best oké ging. Altijd fijn wanneer je er weer eentje af kunt vinken, nog vier te gaan! Voor mij werkt het ook extra motiverend dat we al weer over de helft van het schooljaar zijn en na deze tentamenweek nog maar één periode(!!) hebben voor het jaar weer voorbij is. We can do this! 

Liefs,
Denise

99 opmerkingen:

 1. Oe, herkenbare tips! Ik ben echt zó blij dat ik geen tentamens meer heb! Heel veel succes met de laatste vier! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Renske! Dat snap ik, ik ben zo blij wanneer ik er helemaal van af ben!

   Verwijderen
 2. Fijne tips! Mijn tentamens zijn toevallig net afgelopen (gelukkig), ben ik er weer eventjes voor 8 weken vanaf haha. Fijn dat je eerste tentamen wel redelijk goed ging, succes met de overige vier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne tips! Vooral veel pauze nemen is inderdaad belangrijk. Lekker vroeg slapen vind ik tijdens zo een intensieve tijd ook belangrijk. Stiekem ben ik erg blij dat ik vanaf nu geen tentamens meer heb en (hopelijk) bijna klaar ben met mijn studie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Svenja! Snap ik helemaal, ik kijk uit naar dat moment <3

   Verwijderen
 4. Succes topper! Even doorbijten en dan kun je genieten van je welverdiende vakantie. Wat ben ik blij dat ik dit keer geen tentamens heb, alleen maar dossiers. Scheelt een hoop stress! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fijne tips! Daar heb ik veel aan in deze zware tijden :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het zijn echt hele goeie tips! Het scheelt dat ik net mijn laatste tentamen een maand geleden gehad heb :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tips! Zelf gebruik ik Wunderlist en inderdaad, dat geluidje werkt echt motiverend :D Succes met je tentamens, Denise! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh dit komt net op het juiste moment!!! Mijn examens komen stilaan in zicht en dan komen deze tips echt goed van pas! dankje om dit te delen <3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel veel succes komende week met je tentamens! Fijne tips heb je gegeven :) Veel herken ik er wel en doe ik ook erg graag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke en handig tips! Heel veel succes met studeren he! Ik ben blij dat ik dat alweer een paar jaartjes achter de rug heb, haha :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel fijn artikel meis! Ik heb nu mijn tentamens er weer opzitten maar de examens moeten er nog aankomen! Jij heel veel succes, komt goed!
  Liefs Lonneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik stel mezelf altijd voor om me aan alles te houden op tijd naar bed enzo maar het mislukt vaak .
  Gelukkig is mijn opleiding op dit moment gemakkelijk dus heb ik het minder nodig :)
  Succes met leren :D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goeie tips! Gelukkig ben ik daar al helemaal klaar mee ;).

  elisabethsmusthaves.com

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele fijne tips! Veel succes met de rest van je tentamens. Je hebt ook nog eens een leuke vakantie om naar uit te kijken! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Leonie! Daar heb je helemaal gelijk in, zooo veel zin in <3

   Verwijderen
 15. Ik denk dat ik zelf te weinig onspanning zocht tijdens het studeren in het begin. Dat is erg belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijn dat je tips deelt. Zelf studeer ik niet maar er zullen veel mensen zeker iets aan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb zelf al een tijdje geen tentamens meer maar wil jou wel succes wensen met je tentamens!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Handige tips! Ik heb volgende week mijn laatste examen van mijn thuisstudie Parfumerie, het onderdeel Parfum. Leuk onderwerp maar best wel wat stampwerk! Succes met je laatste vier!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Handige tips! Ik moet tijdens mijn studieperiode nog één tentamen en daar zie ik wel een beetje tegen op. Jij alvast veel succes met die van jou! XX

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel heel heel veel succes meis, maar met deze tips moet het vast goed gaan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. heel erg goede tips, helemaal mee eens en lekker sporten kan zeker even helpen om je af te leiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ben inmiddels gelukkig verlost van tentamens, maar heel herkenbaar dit! Ik at altijd doppinda's, dan moet je ook nog wat moeite doen ipv chips haha. En ik sliep met samenvattingen onder het kussen zodat de stof snel in mijn hoofd werd opgenomen (uguhuh). Maar ben afgestudeerd inmiddels dus ik raad het je aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Vooral goed slapen, da's een van de belangrijkste dingen om gewoon te blijven doen tijdens de tentamenweken haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Fijne tips, ik kan ze zeker gebruiken in al deze afstudeerstress :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Pff, ik ben blij dat ik die stress niet meer heb haha! Ik was juist altijd veel productiever 's nachts, kon dan ook beter dingen onthouden, dus ik draaide mijn dagen eigenlijk om haha. Rond een uur of 9 begon ik met leren, tot een uur of 11 en ging dan naar bed. Na de tentamens had ik dan een dik probleem want mijn hele ritme was naar de klote, maar ook dat kwam vanzelf goed haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dit klinkt mij ook heel herkenbaar in de oren! Ik merk dat ik 's avonds altijd veel meer werk kan verzetten, maar dit is lastig wanneer je om 7 uur je bed uit moet rollen..

   Verwijderen
 26. Heel erg fijne tips, ook al studeer ik nu niet meer, ik had deze kunnen gebruiken tijdens men laatste examens :')

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Deze dingen deed ik ook toen ik aan het leren was voor mijn middelbare schooltentamens, drie of vier jaar terug alweer. Ik werkte ook graag via de Pomodoro methode om me zo beter te kunnen concentreren en nam drie keer een langere pauze. 1 keer voor de lunch, 1 keer om snel een rondje met de hond te lopen en een frisse neus te halen en 1 keer om een HIIT workout te doen van 20 minuten.

  Verder was dat inderdaad ook het moment dat ik gezonder ben gaan eten. Meer groenten en fruit, minder bewerkt eten. Ik heb al mijn examens gehaald, dus het heeft vast geholpen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik vind het héél erg lastig om gezond te eten tijdens mega veel tentamens/deadlines, stress doet wat met mij haha. En dat sporten vind ik een hele goede tip! Helpt mij ook altijd ontzettend goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dit is héél toepasselijk momenteel! Ik zit de afgelopen twee weken al constant met m'n neus in de boeken en ik heb nog steeds het gevoel dat ik niks weet! Eeeeekk!!
  Succes met je tentamens! Fijn dat je er al een achter de rug hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik ben zo blij dat ik daar geen last meer van heb ;-)
  Al zijn bepaalde tips ook relevant als je niet meer studeert.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Fijn om te zien dat ik me al aan al je tips houd haha. Ik heb morgen mijn laatste tentamen, dus nog even blokken maar dan is het weer voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Al lang verleden tijd voor mij maar ik wens je heel veel succes toe, komt zeker goed! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een fijne tips, hier ga ik zeker wat aan hebben als ik in september weer met school begin. Voor nu lekker nog genieten van mijn tussenjaar zonder tentamens en deadlines! Vooral ongezond eten is met stress een groot probleempuntje..

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik heb echt een chille tentamenweek. Gisteren had ik mijn eerste en over 10 dagen heb ik mijn laatste. Héérlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Als ik dit zo lees ben ik zo blij dat ik geen tentamens heb, nooit gehad ook en zal ze ooit nooit hoeven te maken! Wel echt handige tips!

  liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Morgen mn laatste tentamen! Pff, ben er klaar mee haha! Op tijd naar bed ben ik niet zo goed in, oeps.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Mezelf iets beloven wertkt het best bij mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Haha allereerst het lukt mij NOOIT om een fatsoenlijk schema te maken, daarnaast is het voor mij ook mission impossible om me aan dat schema te houden. Ik kan het gewoon niet. Ik schat altijd alles verkeerd in en ik plan volgens mij teveel pauzes in ; ) X Sophie

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Pfoeee ben ik blij dat ik geen tentamens meer heb

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat een handige tips! Bij mij werkt een beetje suiker juist wel (bijvoorbeeld in de koffie), dat maakt me net even wat energieker. Chips dan weer niet, al die zouten en koolhydraten, haha. Ik heb dan wel geen tentamens, maar voor mijn opleiding moet ik wel elke week vorderingen gemaakt hebben. In 10 weken werken we toe naar een grote eindopdracht. Eigenlijk zit ik meestal 10 weken in de stress, haha! :') X

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ohh ik heb volgende week tentamens, dus ik kan deze tips goed gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Dankjewel voor de fijne tips! Mijn tentamenweek begint over 2 weken, aah!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Super handige tips! Ik ben blij dat ik er vanaf ben! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Handige tips, de meeste pas ik zelf ook toe. Ik kan echt niet effectief studeren zonder een planning, dus ik maak altijd een schema voor mezelf. Werkt al een jaar of negen heel goed voor mij haha. Gezond eten vind ik een lastige, als ik tentamens heb (en gestrest ben) vind ik het juist fijn om even snel iets ongezonds te eten. Hoef ik daar niet over na te denken. En sporten vergeet ik ook wel eens als ik tentamens heb, omdat ik dan voor m'n gevoel zoveel mogelijk aan school moet doen! Maar ik ben het met je eens dat het een fijne afleiding kan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ik ben altijd in zo' n 'treat yourself periode' tijdens het leren haha. Ik eet dan vaak chocolade of snoepjes ofzoiets. Maar het leren lukt me vaak wel, zeker omdat ik altijd op tijd begin. Veel succes meid, het is bijna zomer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Goede tips! Ik ben gelukkig voor een tijdje van mijn examens af!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Fijne tips! :)
  Ik moet nu ook aan mijn studie maar doe al 2 uur niks. Ik had al klaar kunnen zijn. Zucht....

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Superfijne tips! Vooral het belonen is nog wel eens lastig voor mij, maar ik werk er nu mee voor deze tentamenweek (morgen twee toetsen) en het werkt goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!