Pagina's

4 dec 2014

Mijn eigen onderneming - Voordelen, nadelen en waarom?


Sinds ik een paar dagen geleden officieel heb kunnen zeggen dat ik een eigen bedrijf begonnen ben, stroomt mijn mailbox vol met vragen over het ondernemerschap. Wat heb ik nu eigenlijk precies voor bedrijf? Wat houdt dit in voor mijn blog? En komen er nog andere dingen bij kijken? Het leek me leuk om er gewoon een heel artikel aan te wijden, zodat het ook terug te lezen is wanneer er iemand op het punt staat om een bedrijf te beginnen. Kijk je met me mee?

Waarom ben ik een bedrijf gestart?
Dit is by far de meest gestelde vraag die ik misschien wel zestig keer gehoord heb de afgelopen dagen. Het antwoord is simpel: ik wil alles professioneler aanpakken en met een eigen bedrijf is dat allemaal nét iets makkelijker. Voor mijn blog schrijf ik af en toe een advertiorial of review waar ik soms ook een vergoeding voor krijg. Dit geef ik overigens altijd aan onderaan het artikel door middel van een euro teken!

Vaak krijg ik het antwoord dat ze me alleen kunnen - of willen - betalen wanneer ik een BTW-nummer voor ze heb. Zo is het in hun administratie veel makkelijker te verwerken en weet iedereen zeker dat alles eerlijk verwerkt wordt met de BTW. Dit is overigens ook zo wanneer er geen BTW-nummer aan te pas komt, maar jij gewoon netjes zelf al je blog inkomsten bij overige inkomsten opschrijft! Vaak komt het er op neer dat bedrijven me in plaats van een vergoeding een leuk product of shoptegoed aanbieden. Super leuk - het is natuurlijk al een voorrecht dat ik dit krijg door m'n blog -, maar in de winkel kan ik helaas niet betalen met de nieuwste foundation of een leuke poncho. Na december stopt mijn parttime baan bij Douglas en zal er dus echt weer geld in het laatje moeten komen. 

Wat houdt mijn bedrijf in?
Mijn bedrijf is geregistreerd bij de belastingdienst en dus officieel ingeschreven als bedrijf. Dit betekent natuurlijk ook dat ik belasting moet betalen over de inkomsten die ik binnenkrijg. Ik ben expres niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dit scheelt me wat kosten en omdat ik nog onder de limiet zit qua inkomsten, is het niet verplicht. Misschien dat ik over een jaar wel verplicht ben tot inschrijven, maar als beginner is dit zeker nog niet nodig.

Aan mijn bedrijf hangt mijn blog, maar ik doe daarnaast ook andere klusjes waar ik betaald voor krijg. Zo maak ik brochures, headers en andere dingen op het gebied van communicatie - waar ik natuurlijk ook nog in studeer! - Mijn bedrijf is dus mijn 'baan', maar daarnaast volg ik ook nog de voltijd studie Communicatie, waardoor ik het absoluut nog geen fulltime baan kan noemen.

Wat betekent dit voor mijn blog?
Voor jullie - als mijn lezers - veranderd er vrij weinig. Jullie zullen er niet veel van merken dat ik nu officieel een eigen bedrijf heb. Wellicht heb ik het af en toe een beetje drukker en kan er wel eens een blogje bij inschieten, maar ik probeer zo veel mogelijk vooruit te werken. Wel ben ik ontzettend aan het nadenken over hoe ik mijn blog professioneler maak. Aan de achterkant is dit nu het geval, nu de voorkant nog. Een overstap naar Wordpress mét compleet nieuwe lay-out lijkt me een goede optie, maar zó onwijs spannend! 

Voordelen van een eigen bedrijf
De voordelen van een bedrijf zijn zéker aanwezig, anders had ik hier natuurlijk ook nooit voor gekozen. Wanneer je spullen aanschaft - voor in mijn geval m'n blog of opdrachten -, kan ik deze kopen op mijn bedrijf waardoor ik geen belasting hoef te betalen. Ook merk ik dat bedrijven anders tegen me aankijken wanneer ik ze vertel dat mijn blog mijn bedrijf is en ik een BTW-nummer voor ze heb. Je wordt professioneler benaderd en dat vind ik zelf erg prettig. Voor nu zijn dit de belangrijkste zaken - ik ben immers nog maar een tweedejaars studente -, later komen er natuurlijk nog veel meer andere dingen bij kijken en kun je je bedrijf zo groot laten uitgroeien als jij zelf wilt! Misschien neem ik ooit nog wel personeel in dienst, haha you will never know.

Nadelen van een eigen bedrijf
Helaas zijn er ook een paar nadelen verbonden aan het runnen van een eigen bedrijfje. Het kostenplaatje is niet meer zo makkelijk als dat het eerst was. Het is heel belangrijk om alle inkomsten en uitgaven bij te houden, deze moet je namelijk een aantal keer in het jaar doorgeven aan de belastingdienst. Ook moet je oppassen met wat je uitgeeft, een bedrijf kan namelijk failliet gaan en het kan zelfs zo zijn dat je privé aansprakelijk bent en ze jouw mooie fiets of MacBook op komen halen.. 

Voel je vrij om vragen te stellen in de comments of me een mailtje te sturen wanneer er iets nog steeds niet helemaal duidelijk is. Ik ben natuurlijk geen professional, maar wellicht kan ik je helpen met een hele belangrijke keuze voor je toekomst!

Heb jij een eigen onderneming of zou je dit willen?

127 opmerkingen:

 1. Duidelijk verhaal! Succes met het runnen van je bedrijfje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo wordt het ineens een stuk helderder. Dankjewel voor het delen. Xx Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een spannende stap, leuk zeg! Gaaf dat je vanaf nu het echt professioneel aan gaat pakken, en dat je er ook echt wat mee kan gaan verdienen. Ik vind je blog in ieder geval heel tof om te lezen, dus blijf qua schrijven gewoon lekker zo doorgaan! Liefs Anniek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant artikeltje! Veel succes ermee hoor^^!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat je dit allemaal even opschrijft! Ik denk dat ik je binnenkort nog een mailtje met wat aanvullende vragen ga stellen. (Net of je het nog niet druk genoeg had :P). Echt heel leuk dat je blog zo snel gegroeid is. Gefeliciteerd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel interessant om te lezen! In de toekomst van mijn blog een onderneming maken zou me zeker een uitdaging lijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super stoer zeg! Zo jong en dan al je eigen onderneming hebben! Ik ben heel benieuwd wat de toekomst voor je gaat bieden, vast heel veel leuks!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super leuk dat je blog je officieel je eigen bedrijfje is! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Interessant om te lezen! Ik had nog wel een vraagje. Wat is nou het verschil met je bedrijf inschrijven bij het KVK of bij de belastingdienst. Ik dacht namelijk dat dit alleen bij de KVK kon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook! Ik heb namelijk ook een bedrijf in studiebegeleiding en ik ben ingeschreven bij de KvK. Dit kost mij niets extra?

   Verwijderen
  2. Nee! Je kunt er voor kiezen als je een inkomen minder dan 10.000 euro per jaar hebt om je alleen bij de belastingdienst in te schrijven. Dit scheelt je ieder jaar een vast bedrag die je voor KvK betaald en uiteindelijk heb je gewoon dezelfde voordelen! Het enige verschil is dat je dus niet in het KvK handelsregister te vinden bent, maar dit is voor mij op dit moment niet nodig :)

   Verwijderen
  3. Ah oke op die manier. Nu weet ik dat als je je wil inschrijven bij de KvK dat je gewoon een afspraak kan maken bij een van hun kantoren, maar hoe zit dit dan met de belastingdienst?

   Verwijderen
  4. Je kunt inderdaad gewoon langs KvK gaan en online een afspraak maken. Zij hebben me daar een formulier gegeven (die denk ik ook gewoon online te vinden is!), voor de belastingdienst. Invullen en klaar :)

   Verwijderen
 10. Leuk dat je dit even mooi opschrijft. Ah ik wist niet dat er een verschil was tussen de belastingsdienst en de KVK in Nederland. Goed om te weten zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel leuk om te lezen :) Ik zou het erg gaaf vinden om dit ook te doen, je hebt precies beantwoord wat ik vroeg hihi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat super tof dat je doet. Ik zou heel graag vinden om dit ook te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. leuk! veel succes met je bedrijf maar dat gaat vast en zeker lukken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Interessant om te lezen! Succes met alles wat op je pad komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk zeg dat je een eigen bedrijf hebt! Heel veel succes er mee

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw wat jij allemaal bereikt hebt in zo`n korte tijd! En dat je ook echt al dingen met je studie doet, ik studeer ook Communicatie, maar hoe kom je aan zulke dingen? Dat vraag ik me echt af, haha! Goed bezig meis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, connecties! Nee grapje, ik doe dat onder andere bij bedrijven van bekenden :)

   Verwijderen
 17. Goed beschreven allemaal zeg! Ik zit er ook aan te denken dit te gaan doen, mede omdat ik ook aan fotografie doe. Ga hier in het nieuwe jaar eens rustig naar kijken :)

  xx Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gefeliciteerd met je eigen bedrijf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Interessant artikel! Ik heb er over nagedacht, maar de toekomst is zo onzeker. Zeker omdat mijn studie ook totaal niet aansluit op mijn blog :P

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat spannend zeg! Wel echt heel interessant en leuk dat je dit met ons deelt. Ik wil ook graag overstappen op Wordpress met een nieuwe lay-out, maar volgens mij is dat best wel ingewikkeld... X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij valt het best mee, ik ben het nog een beetje aan het uitzoeken!

   Verwijderen
 21. Heel erg fijn en goed dat je een artikel erover hebt geschreven, scheelt veel mailtjes beantwoorden. Ik wil misschien als mijn blog nog wat meer groeit inschrijven bij de belastingdienst. Ik krijg nu nog onder het bedrag en mag ik dan gewoon naast bijverdienen maar als dit meer wordt moet je je inschrijven bij de belastingdienst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super stoer dat je de stap hebt gezet! En heel fijn zo'n artikel! Dankkjewell!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Interessant artikel en gefeliciteerd met deze (nieuwe) stap!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zo onwijs stoer dat je deze stap gezet hebt! Heel veel succes met het wennen aan het papier werk achter de schermen. Overstappen van layout vond ik ook onwijs spannend, maar ben zo blij dat ik het gedaan heb :) zo word alles nog persoonlijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een toffe stap Denies! Gefeliciteerd met je eigen onderneming :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk dat je hier een artikel overschrijft. Tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuk om te lezen! Ik zou het ook wel willen maar dan moet ik wel eerst voor wat opdrachtgevers zorgen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een handige tips! Ik ga en wil precies hetzelfde, professioneler aanpakken. Volgende week ga ik mij inschrijven bij zowel de Belastingsdienst als KvK. Dit kost echter eenmalig (maar) €50,-;)

  xx Laura

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Laura! Klopt, maar je betaald wel ieder jaar een vast bedrag om ingeschreven te staan bij KvK.. omdat mijn inkomsten nog beneden 10.000 zijn kan ik dit jaar nog doorkomen zonder ingeschreven te staan wat me dus wel wat geld bespaard en het komt eigenlijk op precies hetzelfde neer!

   Verwijderen
  2. De jaarlijks verplichte bijdrage is in 2013 afgeschaft. Bedrijven, verenigingen en stichtingen betalen na hun eerste inschrijving geen andere kosten voor de registratie in het Handelsregister.

   Verwijderen
  3. Serieus? Dat hadden ze me dan wel even mogen vertellen bij KvK.. Ach ja, nu is het in ieder geval nog niet nodig. Alleen maar beter voor later! :-)

   Verwijderen
 29. Wat een grote en spannende stap die je hebt gezet. Heel fijn dat je dat kan doen en zo je blog groter kan maken. Zou fantastisch zijn als ik ooit ook die stap kan maken :-) Weet alleen niet goed of het in Belgie hetzelfde systeem is met belastingendienst en KvK enzo... Dat zal ik nog eens moeten uitzoeken. Good luck girl! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wauw, ineens een big girl in communication world! Spannend en supertof om zo van je studie je werk te kunnen maken! Ik heb hier totaal geen ambitie in, om een eigen bedrijf te starten. Ik werk prima zo in loondienst hihi. Veel geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Heel duidelijk allemaal, ik krijg zo af en toe ook een vergoeding en wilde de belastingdienst ook bellen hierover hoe ik dit moet aanpakken

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Goed en duidelijk uitgelegd. Heel veel succes en plezier vooral met je eigen bedrijfje!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Leuk om te lezen, je hebt het fijn uitgelegd. Ik wens je heel veel succes meid!
  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik vind het erg goed van je dat je van je blog je bedrijfje gemaakt hebt! Ik snap heel goed dat je het serieuzer aan wilt gaan pakken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Gefeliciteerd. Wat fijn dat je nu echt je ´werk´ kunt maken van je passie. Heel veel succes.
  Leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik vind het echt super en een goede stap , voor een eigen bedrijf heb je best veel ambitie nodig vind ik.
  Mijn vader heeft ook een eigen bedrijf en dat wil ik later graag overnemen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wat onwijs tof dat je deze stap hebt genomen! Gefeliciteerd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat gaaf zeg! Helder uitgelegd ook. Ik zelf studeer totaal wat anders ( ik wil de hulpverlening in), en dan heeft een eigen bedrijfje niet echt een meerwaarde. Tenminste niet als het mijn blog betreft. Neemt niet weg dat het me wel ontzettend gaaf lijkt! Super tof dat je deze stap hebt gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Heel interessant om hier meer over te lezen. In België zal het waarschijnlijk wel nog wat anders liggen. Ik heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht, ik verdien natuurlijk ook nog niet zo heel veel met mijn blog maar goed. Moet je niet al veel verdienen om er aan uit te komen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad geen idee hoe het allemaal in Belgie gaat. Nee hoor!

   Verwijderen
 40. Interessant om dit te lezen! Erg fijn uitgelegd ook. Succes en veel plezier ervan ook natuurlijk :D

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Heel interessant om te lezen.
  Ik loop nog steeds met het idee in mijn hoofd om een webshop te starten...
  Succes met je onderneming <3

  BeantwoordenVerwijderen
 42. In elk geval gefeliciteerd, gaaf dat je het zo professioneel aanpakt. Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Klinkt wel stoer hoor, je eigen bedrijfje :) Mooie stap! X

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Gefeliciteerd me jet eigen bedrijf - je bent goed bezig! x

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Duidelijk verwoord en goed geschreven stukje! Ik ben nieuw op je blog en ga nu rustig even de rest lezen (: Ziet er leuk uit allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. KvK bijdrage is al een poosje afgeschaft....
  Heel veel bedrijven willen niet alleen dat je een btw-nummer hebt, maar ook een inschrijving KvK. En dat kan dus al een paar jaar gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las het inderdaad vandaag door een andere reactie op mijn blog. Fijn dat het mogelijk is zonder ieder jaar extra te betalen. Ik zal het aanpassen.

   Verwijderen
 47. Hallo Beauty by Denies! Ik ben helemaal weg van je blog. Ik vind hem echt mooi, zowel qua lay-out als qua inhoud. Ik ben ook een trouwe instagram-volgster van jou. Je bent niet bepaald een beginnende blogster (aangezien je blog al super populair is) maar ik zag dat je nog niet genomineerd was en bovendien kwam ik graag nog meer over de blogster achter deze leuke site te weten. Daarom nomineer ik je voor de Liebster Award. Hopelijk vind je het leuk! Alle info vind je op mijn blog La Sophiette >> http://wp.me/p4sdXz-7V

  BeantwoordenVerwijderen
 48. wauw echt heel stoer dat je een eigen bedrijf hebt!!! :) Succes met je bedrijf :D

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Goed geschreven & leuk om te lezen!
  Nogmaals gefeliciteerd :)!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Ik wens je heel veel succes met je bedrijf! Leuk om je verhaal zo te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Erg fijn om te lezen! Ik twijfel ook heel erg om te starten met mn eigen 'onderneming'. Krijg steeds vaker aanvragen voor betaalde opdrachten, en merk inderdaad dat je vaak alleen in aanmerking komt voor 'uitbetaling' wanneer je ingeschreven staat of beschikt over een btw nummer. Moet er nog maar eens goed over nadenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Ik vind het heel inspirerend om dit te lezen! En heel belangrijk dat je de nadelen noemt. Ik zie dat je op de goede weg bent, dus ga zo door! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Erg fijn en handig artikel Denise! Een eigenbedrijf hoef ik (nog) niet. Ik zou wel heel graag een eigen domein willen maar ik weet nog niet zo goed hoe ik dat moet aanpakken..

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Wat een super fijn artikel heb je gemaakt! Leuk dat je alles met ons wilt delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Proficiat met je eigen bedrijf, wat spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Heel interessant artikel Denise! Zo gaaf en knap dat je de stap hebt gezet. Heel veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Wat gaaf dat je deze stap hebt gezet! Ik zou zelf van mijn blog ook wel graag mijn eigen bedrijf willen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Wat een grote maar leuke stap heb je gezet! Ik zou ook wel graag mijn eigen bedrijfje willen maar daar moet ik nog even geduld voor hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Ik had al eerder een reactie geplaatst, maar nooit op publiceert gedrukt (dom ). Gefeliciteerd met je eigen bedrijfje, erg leuk.

  Zelf heb ik de stap ook gezet en heb sinds begin 2014 mijn eigen winkeltje online, Musthave Make-up, waar ik vooral low-budget items verkoop maar ook enkele high end. Ik vond en vind het nog iedere dag erg spannend.

  Ik wens jou heel veel succes en plezier met jouw onderneming!

  Liefs ��

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Naast dat ik ook Denise heet, ben ik onlangs ook mijn eigen bedrijfje gestart. Leuk om dit te lezen!
  Ik blog niet over beauty in de letterlijke maar figuurlijke zin. De natuur is ook prachtig en de wezens die erop leven nog meer. Als gedragsbioloog ben ik gefascineerd door katten. Met mijn blog probeer ik mensen te informeren en misschien zelfs wel te inspireren om het leven van onze huiskatten te veraangenamen! Als je katten leuk vind, moet je zeker even op mijn (wekelijkse) blog www.treatoflife.com gaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!