Pagina's

16 mei 2014

Een paar handige fotografie tips!


Toen ik een jaar geleden voor de grote keuze stond om een opleiding te kiezen waar ik de rest van m'n leven iets mee zou willen doen wist ik het echt niet. Misschien iets met schrijven? Of juist iets totaal anders? Waarom eigenlijk geen fotografie? Ontzettend veel vragen spookten er door m'n hoofd en het leek me een goed idee om me eens wat te verdiepen in de verschillende opties. Uiteindelijk is het - zoals jullie waarschijnlijk wel weten - de opleiding communicatie geworden. Simpelweg omdat dit een grote mix van allerlei dingen is die ik leuk vind. Je leert er creatief maar ook zakelijk schrijven, bloggen, een logo ontwerpen, video's monteren en fotoshoppen. Natuurlijk ook echt de stamp-vakken waarbij ik dagen met m'n neus in de boeken zit, maar ach, hoort erbij. Het enige wat ik nu echt mis is fotografie.


Ik merk steeds vaker dat ik alles vast wil leggen - is het niet met m'n camera dan wel met m'n iPhone - om zo de mooie momenten in het leven voor altijd te bewaren. Nu ik blog verwacht ik wel een beter kwaliteit foto's, ik voel me totaal niet prettig bij een artikel als de foto's niet scherp zijn of een veel te drukke achtergrond hebben. Voor mij is dit bijvoorbeeld de reden om weg te klikken van een blog. Foto's doen zo veel met een artikel, ze geven het sfeer of je slaat de plank juist volledig mis. Ik weet dat dit voor iedereen persoonlijk is, maar toch wil ik wat fotografie tips delen die ik wel altijd gebruik! Ik ben absoluut geen expert, maar misschien vinden jullie mijn tips best handig.

Tip 1: Zelfs met een iPhone kun je prachtige foto's maken!
Neem één ding van me aan, het ligt niet aan je apparatuur of je prachtige foto's maakt of niet. De meeste beginnende bloggers hebben nog geen prachtige spiegelreflex camera om hun nek hangen, dit is helemaal niet erg! Natuurlijk kun je met de duurste spiegelreflex betere kwaliteit foto's maken maar wanneer je in je eigen licht staat en schots en scheef fotografeert zullen ze er niet mooier uit komen te zien. Probeer eerst te experimenteren met de apparatuur die je al hebt. Wanneer je dit helemaal onder de knie hebt kun je jezelf verder ontwikkelen met een betere camera.

Tip 2: Vergelijk jezelf niet met bloggers die dit al jaren doen
Veel bloggers denken wanneer ze net beginnen dat het onmogelijk is om van die prachtige plaatjes te schieten zoals Vera van veracamilla.nl. Ook zij is bij het begin begonnen, met een simpele handcamera in haar slaapkamer. Ga bij jezelf na in welke kamer het licht het mooist is en op welk tijdstip en probeer hier de allermooiste kiekjes te schieten. Je zult zien dat het steeds beter gaat!

Tip 3: De achtergrond is ontzettend belangrijk
Wanneer je bijvoorbeeld een review schrijft over een product, is het belangrijk dat alle focus op de foto ook echt naar dat product gaat. Een mooie witte achtergrond doet wonderen. Natuurlijk heeft niet iedereen een witte tafel of bank, maar hoe simpel is het om een groot wit vel papier te gebruiken en daarop je items te fotograferen! Ik zelf gebruik een grote witte plaat met een hoogglans, waardoor ik ook met de schaduwen van de producten kan spelen. Voor maar 10,- kun je er al een kopen bij de dichtstbijzijnde bouwwinkel.

Bron foto

Tip 4: Houd het simpel
Deze tip hoort eigenlijk ook wel een beetje bij tip 3. Wanneer je een ontzettend drukke achtergrond hebt met producten, stoelen en andere items kan dat afleiden. Probeer storende objecten te vermijden. Je kunt ook spelen met de ingrediënten van je product. Wanneer framboos het hoofdingrediënt is, kun je rondom de producten wat echte frambozen leggen voor een speels effect. De foto ziet er hierdoor al meteen een stuk leuker uit!

Tip 5: Bewerk je foto's niet teveel
Natuurlijk kun je ontzettend veel doen met de bewerkingsprogramma's van tegenwoordig. Photoshop, Picasa en honderden anderen programma's doen hun best om van onze foto's de mooiste kiekjes te maken. Natuurlijk is er niets mis met de foto recht maken - dit doet vaak al wonderen! - en wat delen er uit te snijden. Wanneer je echter alles gaat veranderen komt het totaal niet echt meer over. Je product lijkt helemaal niet meer op het product zoals 'ie in de winkel ligt, dat moet je natuurlijk niet hebben!

Een paar simpele tips die er misschien voor zorgen dat je weer wat meer hoop - en vooral plezier! - krijgt in het fotograferen voor je blog. Fotograferen is namelijk hartstikke leuk en je zult zien dat je alleen nog maar vooruit gaat. Natuurlijk ben ik ook nog maar een amateur, toch probeer ik op veel professionele blogs te kijken naar de composities en schaduwen. Mooie foto's maken je blog net dat ene beetje specialer dan een andere blog in mijn ogen. Succes met oefenen!

Heb jij nog een goede fotografie tip?

14 opmerkingen:

 1. Wat een goede tips. Het is inderdaad mogelijk om met je IPhone redelijk goede foto's te maken. Tuurlijk worden ze niet zo mooi als mensen die een echt goede camera gebruiken. Maar deze tips zijn erg handig voor meiden die net zoals ik beginnen. Thnx!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handige tips! Altijd fijn om te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg goede tips. Ik maak ook vaak foto's met mijn ipad. De kwaliteit is best goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tips, vooral een rustig achtergrond vind ik belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De achtergrond is inderdaad heel erg belangrijk net als de belichting vind ik. Doe geen moeite om in het donker of op een duistere regendag mooie foto's te maken, wacht op wat zon of zorg voor daglichtlampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede tips! Zelf vind ik fotograferen ook echt heel leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een fijne tips! Inmiddels beginnen mijn camera en ik elkaar steeds beter te begrijpen ;-) Hierdoor merk ik dat de kwaliteit foto's erop vooruitgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige tips!!! Ik ben nog heel veel aan het experimenteren met mijn camera

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele handige tips, ik heb het nog vaak lastig met foto's maken :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!